İnternet ve Ağ Teknolojileri Bölümü
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Hatay - Mustafa Kemal Üniversitesi - Kırıkhan Meslek Yüksekokulu- İnternet Ve Ağ Teknolojileri
 
AnasayfaAnasayfa  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  İletişimİletişim  
Siteden Faydalanabilmek İçin Lütfen Siteye Üye Olunuz..!! Her türlü istek,öneri ve şikayetleriniz için netvork.tk@hotmail.com ve www.netvork.tk@hotmail.com

 

 İp Adresi Nedir ? İp Adresi Gizlemenin Önemi

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Mehmet Göksu
Admin
Admin
Mehmet Göksu


Kayıt tarihi : 13/11/10
Mesaj Sayısı : 150
Şehir : Kırıkhan/Hatay
Doğum tarihi : 24/06/90
Yaş : 33
Netvork.Tk@hotmail.com

İp Adresi Nedir ? İp Adresi Gizlemenin Önemi Empty
MesajKonu: İp Adresi Nedir ? İp Adresi Gizlemenin Önemi   İp Adresi Nedir ? İp Adresi Gizlemenin Önemi Icon_minitime12/3/2011, 21:20


İp Adresi Nedir ? İp Adresi Gizlemenin Önemi

Internet’te her bilgisayarın bir IP (Internet Protokol) adresi vardır. Tipik bir IP adresi, noktalarla ayrılan dört rakamdan oluşur; örneğin, 212.156.4.20.Bir bilgisayarın IP adresi varsa, Internet üzerindeki tüm bilgisayarlar bu adresi kolayca bulur. Yani bir sitenin IP adresini biliyorsanız, Web tarayıcınıza bu adresi yazarak da bağlanabilirsiniz. Ancak bu rakamları akılda tutmak zor olduğundan her bir IP adresine karşılık gelen alan adları verilmiştir. Çoğu Internet Servis Sağlayıcılarda bulunan özel sunucu bilgisayarlardan (Alan Adı Sunucuları – Domain Name Server- DNS) oluşan bir ağ, hangi alan adının hangi IP adresine karşılık geldiği bilgisini tutar ve kullanıcıları doğru adreslere yönlendirir. Internet’te trafiğin işlemesi bu IP adreslerine bağlıdır. Böylece hiçbir karışıklık olmaz.
Siz de Internet’e bağlandığınızda bilgisayarınıza bir IP adresi atanıyor. Ancak çoğu kullanıcının IP adresi dinamiktir, yani servis sağlayıcınızda o an boş bulunan bir IP adresi atanır. Bu yüzden her bağlantıda IP adresinizin son numarası değişir. Kendi IP adresinizi, Internet’e bağlıyken Windows’ta Başlat*Çalıştır satırına msconfig yazıp Enter tuşuna basarak öğrenebilirsiniz.

Bazı IP adresleri sabittir (static IP), yani IP adresleri hiç değişmez. Bir Web sitesinin adresi her yazıldığında bulunabilmesi için IP adresinin sabit olması gerekir.

İp Adresi Gizleme’nin Önemi

Kimliğimiz ne olabilir ki ?
İlk önce internette kimliğin ne olduğuna değinelim. Sonrada bunu gizlemezsek neler olabileceğine değinerek konuyu kavrayalım.

Kimlik dediğimizde akla tekil olan şey gelir. Yani sizi tanımlayacak bir şey olmalıdır kimlik dediğiniz. İnternette bugün kimlik diyebileceğimiz belli başlı şeyler var.E-mail adresinizin sizin kimliğinizin bir parçasıdır, IP adresinizin sizin adresinizdir. Gerçek dünyadaki isminizin ortaya çıkması ise zaten kimliğinizin büyük bir bölümünün deşifre edilmesidir.

Yani internette size ulaşmak isteyen bir kişi bu ilk ulaşım alanlarından başlayabilir. İnternetteki faaliyet süreciniz ve aktifliğiniz, ticari kullanım alanlarınızın geniş olması daha çok iz bırakmanız anlamına gelir.

Örneğin eğer bir siteniz varsa bunun kayıt bilgileri genel ulaşıma açıktır. Dolayısıyla herhangi biri ( http://www.internic.com/whois.html) gibi bir adresten domain adınızı sorgulayabilir ve bilgilerinize ulaşabilir. Bu da sizin kimliğinizin ortaya çıkma ihtimalini yükseltir.

Tabii ki burada yanlış bilgiler girebilirsiniz. Bunun etkileri ayrı bir konu…

Temel İntenet Kimlik Kriterleri;
1) IP Adresi
IP adresi bi nevi sizin internetteki ev adesinizdir. İnternete bağlanırken her bilgisayara tekil olarak verilir.
IP Adresleri Dial-Up tipi bağlantılarda dinamik (her bağlantıda değişir) olmasına rağmen ADSL, Kablo Modem tipi bağlantılarda sabittir. Bu yüzden bu tip bağlantılarda IP adresinizin açığa çıkmaması daha fazla önem taşır.

2) E-mail Adresi
E-mail adresiniz size her zaman ulaşımı sağlaması açısından en büyük önemi taşıyan kimliklerden biridir. Bir çok açıdan önem taşır. Şifreleriniz buradan geçer, bu yoldan size saldırılar gelebilir, gerçek kimliğiniz e-mail adresinden bulunabilir, size atılan e-maillar zekice yönetmelerle takip edilerek IP numaranız saptanabilir. Olasılıkları çoğaltmak mümkün tabii ki.

Kim niye istesin ?
Firmaların veya başka kimselerin sizin kimliğinizi istemesi için bir çok sebep olabilir. Firmalar cookie, spyware ve benzeri teknolojilerle sizin bilgilerinizi alıp istatistiksel verilerde ve özellikle de reklam sektöründe kullanıyorlar. Kazaa (www.kazaa.com, www.imesh.com, www.google.com toolbar/Advanced Mode) gibi bir çok örnek var.

Bir diğer önemli sebep ise internette herhangi bir şekilde legal olmayan bir işlemde bulunmanız yada özellikle Türkiyede ciddi sorunlara neden olabilecek düşüncelerinizi yayınlmaış olabilirsiniz.

Dolayısyla bu tip bir durumda eğer arkanızda iz bıraktıysanız gelip sizi enseleyeceklerdir !

Veya sadece paranoyak bir manyakta olabilirsiniz. Kimliğimizi saklamamız için tahmin edebileceğimizden de fazla neden var.

Ama nasıl bulabilir ki ?
Bu işlemde temel olarak çok basit. Bir forumda yazdığınız yazıdan sizi takibe aldıklarını farzedelim;

1) Forum yöneticisine başvururlar, Forum yüksek ihtimalle sizin IP numaranızı ve mesajın yazılma tarihini tutuyordur, bunu ele geçirirler.
2) Bu IP’ nin hangi Servis Sağlayıcısına ait olduğu bulunur.
3) Hangi saatte bu IP den hangi telefon numarasından bağlanıldığı bulunur.
4) Türk Telekom gibi ilgili kurumdan da evinizin yeri rahatça tespit edilebilir.

Gördüğünüz gibi gayet rahat, özellikle konu üst seviyede bir konu ise. Aynı zamanda devlet konuları olmasa dahi herhangi bir kişi bir çok yoldan bu verilere erişebilir. Özellikle de sosyal ilişki yollarından.

Demekki en temel şekilde bizi bulabiliyorlarmış.


Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Güvenliği,Ip Adresi Nedir,ip gizlemenin önemi,IP gizlemek,Nasıl ip gizlenir,ip gizleme neye yarar
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.mehmetgoksu.net
 
İp Adresi Nedir ? İp Adresi Gizlemenin Önemi
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Paypal Nedir? Nasıl Üye Olunur?

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
İnternet ve Ağ Teknolojileri Bölümü :: Mesleki Dökümanlar :: Paylaşım Platformu-
Buraya geçin: